Skip to main content
 

Savnet eller funnet dyr

Hvert år kommer tusenvis av dyr dessverre bort fra sin eier eller så kommer man over et dyr som kan trenge hjelp. Her vil vi liste opp noen tips og råd for hva du kan gjøre dersom du mister eller finner et dyr.

Dyr savnet

Først og fremst, meld alltid fra til oss skriftlig via dette skjemaet og gi oss også beskjed dersom dyret blir funnet igjen så vi kan lukke saken i vårt system.

 • Skjema for innmelding av savnet dyr
 • Dersom dyret er id-merket, kontroller at dine detaljer er oppdatert hos dyreid.no!
 • Kontakt de lokale veterinærklinikkene – kanskje dyret har blitt skadet og innlevert hos dem.
 • Kontakt andre organisasjoner som jobber med omplassering.
 • Kontakt politiet.
 • Legg ut annonse på dyrebar.no, her kan du også skrive ut postere til å henge opp i området. Husk at enkelte dyr kan gå/fly langt så heng opp postere i stor omkrets. Flere forslag til steder å annonsere, se lenger ned på siden. Husk også å fjerne posterne igjen dersom dyret blir funnet! Posterne kan for eksempel henges opp på:
  • Butikker
  • Stolper og holdeplasser for kollektivtrafikk og taxi.
  • Eldresenter
  • Samfunnshus
  • I nærheten av skoler – barn legger ofte merke til dyrene de ser!
  • Putte i postkasser (uten merket uønsket reklame)

Dyr funnet

Mange kommer over dyr som de ikke vet om trenger hjelp eller ei. Vi anbefaler alle som gjør det om å gjøre grundige undersøkelser i området for å se om dyret kanskje bor der. Dette gjelder spesielt for katter som ofte går fritt ute. Det er også en del hunder som er «selv-luftere», selv om ikke det er tillatt. Dersom du ser en kanin, tamfugl eller andre smådyr og ingen eier er i nærheten kan det haste med å forsøke å få tak i dem, disse bør aldri være alene ute uten tilsyn og kan være mer vanskelig å få tak i da de fleste er byttedyr og vil naturlig være mer skeptisk til å bli løftet/holdt fast. Katter, hunder og en del kaniner kan være id-merket med mikrochip – dersom det er mulig å få dette sjekket hos en veterinærklinikk i nærheten så er det fint om man gjør dette (det gjøres stort sett gratis).

Dersom du ikke klarer å lokalisere eier, kan du melde fra til oss og legge ut dyret som funnet på dyrebar.no, samt en eller flere av gruppene nedenfor. På samme måte som med savnet dyr kan man også for funnet dyr skrive ut postere fra dyrebar.no og henge opp i henhold til rådene ovenfor. Dersom dyret har behov for akutt hjelp eller om det er liten tvil om at dyret er dumpet (gjensatt i bur, langt fra boliger, og lignende) så kontakt oss så snart som mulig på telefon 23 13 45 45 (man-fre, kl 10 – 14) eller post@dooa.no da vi er ofte tilgjengelig for akuttsaker hele året på epost.

Mer om savnet eller funnet dyr

Legg ut annonse flere steder (i tillegg til dyrebar.no som nevnt ovenfor), det finnes mange steder som tilbyr dette, som for eksempel:

Ellers finnes det mange lokale varianter på Facebook, anbefaler alle om å gjøre et søk og sjekke om det finnes noen for sin kommune eller lignende. Det er også en god del lokalgrupper som tillater innlegg om dyr som blir savnet/funnet selv om de kanskje handler om andre lokalsaker.