Kanin – er det rette dyret for deg?

Kaninen er det tredje mest populære selskapsdyret i Norge men er kanskje også et av de mest misforståtte selskapsdyrene vi har. De 8-10 seneste årene har det imidlertidig skjedd svært mye positivt for kaninens velferd. Ny forskning og kunnskap har hjulpet oss å forstå kaninen på en langt bedre måte og med ny, dokumenterbar informasjon følger det som regel også store endringer.  En fortid som produksjonsdyr har nok vært med på å la det bli en allmenn aksept for å holde disse aktive, sosiale dyrene alene i små bur. Dette er heldigvis på vei til å bli historie og flere og flere oppdager gleden ved kaninhold på nytt når kaninen nå får utfolde seg på en helt annen måte enn tidligere.

De tre kanskje største forbedringene har med kosthold, aktivisering og sosialisering å gjøre, i tillegg til at eiere har økt sin betalingsvillighet når det gjelder veterinærbehandling ved sykdom og skader. En kanin kan med et godt kosthold og rikelig bevegelse leve i 10-13 år, noen ganger lenger, så kanin er et langsiktig prosjekt og ikke noe som passer for eiere som kun ønsker deres selskap i noen få år mens f.eks barna er små. Det bør alltid være minst en voksen person i husstanden som ønsker seg kanin, den er ikke et leketøy for barn, ei heller skal barn under 16 år ha hovedansvaret for dyr, ref. Lov om dyrevelferd § 6.

Hva forventer vi av personer som ønsker å adoptere kaniner fra oss?

Vi stiller en del krav til nye hjem for å sikre at kaninene vil få et godt kaninliv videre og vi forventer at nye eiere setter seg inn i kaninens behov før anskaffelse for å se om kaninen er det rette dyret og om kaninens behov vil kunne bli tilfredsstilt. Med kunnskap om kaninens anatomi, fordøyelsessystem og sosiale behov, søker vi etter nye hjem som bl.a:

  • Adopterer enten to kaniner eller har en kastrert kanin fra tidligere. Kaniner er kolonidyr og trenger en artsfrende.
  • Har mulighet til å la kaninene være frittgående inne eller evt ha et eget rom/egnet binge (6-7 kvm) hvor de kan være når man ikke er hjemme eller om natten. Vi omplasserer ikke kaniner for å bo i tradisjonelle kaninbur, verken ute eller inne. Boliger må selvfølgelig sikres mot kanintenner.
  • Forstår at dersom man ønsker å ha kaninene ute krever vi at de har en isolert del hvor det alltid vil være noen varmegrader selv på de kaldeste dager, samt tilgang til en permanent, trygg luftegård av en viss størrelse døgnet rundt. Et stillesittende liv i et lite utebur påfører kaninen både fysiske og psykiske plager.
  • Kun gir kaninene anbefalt fôr, dvs friskt høy, god pellets (f.eks Oxbow, Burgess, Farmers (fra Felleskjøpet), Beaphare Nature eller Supreme) og sunne godbiter. Kaniner skal IKKE ha gnagerblanding, det er dokumentert skadelig, ref. en undersøkelse utført av Royal School of Veterinary Studies i 2013.
  • Alle kaniner hos oss vil være kastrert, id-merket med mikrochip og helsesjekket før omplassering. Mange kaniner bor i par hos oss og de ønsker vi ikke å skille da kaniner også kan skape livslange bånd. Vi tar et omplasseringsgebyr på kr. 600 pr kanin og ønsker ikke å omplassere alt for langt unna eget distrikt av oppfølgingshensyn.

Dette er selvfølgelig en svært kort oversikt over hva vi ser etter i nye hjem. For mer informasjon om kaninen og dens behov anbefaler vi «Den store kaninboka» av Marit Emilie Buseth, evt. gå til nettsiden hennes for mer informasjon, www.kaninboka.no.

Hvis du tror at du kan tilby en eller flere av våre hjemløse kaninvenner et nytt, godt hjem vil vi gjerne høre fra deg! Telefon 23 13 45 45 eller e-post post@dooa.no.

Personvern og cookies