Skip to main content
Aktuelt

Informasjon vedrørende dyrene våre i disse corona-tider

Av 18. mars 2020februar 16th, 2022Ingen kommentarer

 

Norge er i unntakstilstand, som følge av Covid-19-situasjonen. Her kommer tips og råd til hvordan du skal forholde deg til dyrene dine i denne perioden.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge.

Torsdag 12. mars gikk myndighetene ut og innførte en rekke strenge tiltak, for å forhindre spredning av Covid-19. Det er svært viktig at alle følger myndighetenes krav, og er med på denne dugnaden for å hindre spredning, for å beskytte de som er i risikosonen. Det betyr likevel ikke at ikke dyrene dine skal få den omsorgen de pleier å få.

Du kan lufte hunden når du er i karantene

Mange er blitt satt i karantene, som følge av at de har vært i nærheten av noen med påvist eller mistenkt smitte, eller som følge av at de har vært på reise i utlandet etter 27. februar. Selv om man er i karantene, har man fortsatt lov til å gå utendørs for å lufte hunden sin. Man skal imidlertid unngå nærkontakt med andre mennesker, så det anbefales å holde avstand (minimum 2 meter) til andre turgåere og hundeeiere.
Hva med å benytte perioden i karantene til å få mye frisk luft og utendørs mosjon? Man kan også bruke tiden fremover til å lære familiedyret sitt nye triks, eller trene på ting man ikke har hatt tid til ellers, som nosework, agility eller sportrening? Trening skal alltid være basert på belønning og lek. På internettet kan du finne videoer med tips på nye triks.

Isolasjon betyr at du må holde deg hjemme

Er man påført hjemmeisolasjon, må man holde seg innendørs, som kan bli en utfordring om man har hund. Det er viktig å være klar over at det kun er den som er påvist smitte i husstanden, som er påført hjemmeisolasjon. De andre i husstanden skal være i hjemmekarantene i denne perioden, og de i karantene kan bevege seg utendørs, så lenge de overholder kravene i avsnittet over.
I perioden du er pålagt isolasjon (inntil 7 dager etter du er erklært frisk fra påvist coronasmitte), er det svært viktig at du får hjelp av de rundt deg til innkjøp av mat, lufting av hund og andre gjøremål. Mange ulike grupper på nett hjelper nå hverandre med ulike tjenester i denne perioden, da ikke alle har noen rundt seg til å hjelpe. Blant annetNasjonal Dugnad!Oslo hjelper Oslo og andre lokale grupper på Facebook, i tillegg til appenNabohjelp. Bor du i et borettslag, kan du også høre med borettslagstyret om deres anbefalinger rundt hjelp med hundelufting.
Denne situasjonen vi står oppi er en felles dugnad og det er svært viktig at de som har mulighet, hjelper de som befinner seg i en låst situasjon. Det er også like viktig at de som befinner seg i en sårbar situasjon har lav terskel fremover for å spørre etter hjelp.

Hvordan kan du hjelpe andre?

Om du ikke er en av de som befinner seg i hjemmekarantene eller isolasjon, oppfordres det om mulig, å bidra til fellesskapet i tiden fremover.
Følg med på grupper på Facebook som tilbyr hjelp av ulike tjenester. Hør med de i borettslaget ditt om man skal lage en felles ordning for beboere som er i en sårbar situasjon. Hør med naboer og bekjente, er det noen som befinner seg i karantene eller isolasjon som trenger hjelp med lufting av hund eller andre viktige gjøremål?

Det er viktig at bønder, avløsere og andre som steller husdyr holder seg friske. Norsk landbruk er desto enda viktigere i disse dager hvor landegrenser stenges. Hør med de du kjenner innenfor landbruket om du kan hjelpe dem med gjøremål som å gå i butikken og andre ærend, slik at de som steller med dyr forblir friske. Landbruket har selv satt i gang tiltak for å hindre smitte. Alle må følge disse tiltakene og være solidariske.

Mat til dyret ditt

Myndighetene har dessverre sett en økt forekomst av hamstring av mat den siste tiden. Matsituasjonen i Norge er stabil, og det er ikke noen grunn til å hamstre mat. Tvert imot vil hamstring føre til tomme hyller, og føre til unødvendige problemer for folk flest. Spesielt for de som skal handle for personer som sitter i karantene eller isolasjon, og ikke får tak i mat til de som ikke selv har mulighet til å gå på butikken.
Er du en av de som må holde deg hjemme i tiden fremover og trenger mat til dyret ditt, og ikke har noen til å handle for deg, er det mange nettsider som selger dyrefôr.Animail,Dyrekassen,Petworld ogPetXLer bare noen av mange leverandører, og de leverer fôr på døra. Det samme gjørKolonial.noog andre aktører som leverer butikkmat hjem til deg. Slik kan man, selv om man er i hjemmeisolasjon, få tak i mat til familiedyret sitt. Hør med bedriften du bestiller fra, om hvordan man skal ordne med leveringen om du er påvist smitte og sitter i isolasjon.

Hva hvis dyret mitt blir sykt eller skadet?

Mange dyreklinikker holder åpent, men med redusert aktivitet. Dersom det blir tomt for hygieneutstyr vil dette også kunne ramme dyreklinikker. Prøv å tenke litt ekstra på sikkerhet både for to- og firbeinte i denne sårbare perioden.
Ring dyreklinikken før du bestemmer deg for å reise til dyrlegen, slik at du er forberedt på hygienetiltak. Om du er satt i isolasjon grunnet smitte, kan det hende klinikken eller noen hjelpsomme naboer har anledning til å hjelpe deg med å få dyret ditt til veterinærbehandling. Her kan du søke opp dendyreklinikken nærmest til der du bor.

Covid-19 smitter IKKE fra dyr til menneske

Covid-19 spres fra menneske til menneske og det er ikke beskrevet sykdom eller smitte fra husdyr eller kjæledyr til menneske.
Coronaviruset er en tallrik gruppe med virus, som også opptrer i ulike varianter hos blant annet katt. Det er viktig å vite at coronaviruset som katten din kan få, ikke er det samme som Covid-19, det som vi mennesker er utsatt for nå.
Det er ikke farlig å være rundt katter og andre dyr, men i disse tider er det anbefalt å følgerådene om god håndhygiene. Passer du på dyret til en som er i hjemmekarantene, eller hjemmeisolasjon, er det lurt å vaske hendene godt om du har stelt dyret til vedkommende, eller gått på tur med hunden til en som er smittet.

Inne påVeterinærinstituttet sine hjemmesider kan man holde seg oppdatert om den pågående situasjonen rundt Covid-19 og lese ulike svar på spørsmål knyttet til dette viruset.

Hvordan Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger forholder seg til situasjonen

Dyrebeskyttelsen Norge følger myndighetenes råd og harutsatt alle lokalavdelingers årsmøter, for å unngå store samlinger av mennesker. Alle berørte medlemmer blir informert om dette via SMS eller via andre metoder. Våre27 lokalavdelinger drives av våre fantastiske frivillige, som i tiden fremover gjør ulike tiltak for å sikre at dyrene får den hjelpen de trenger, selv om det er innført strenge tiltak fra myndighetene.
Dette gjelder blant annet at det i tiden fremover i utgangspunktet ikke vil være mulig å dra på besøk hos de ulike hjelpesentrene våre, uten at du har avtalt dette med den spesifikke lokalavdelingen. Mange av våre lokalavdelinger jobber også for at flest mulig av dyrene blir plassert i fosterhjem, slik at det blir enklere å etterfølge myndighetenes råd om å redusere kontakt med andre mennesker.

For mennesker som ønsker å adoptere dyr ifra Dyrebeskyttelsen Norge, eller ønsker å stille som fosterhjem, anbefaler vi alle om å ta kontakt med den av vårelokalavdelinger som er nærmest til der de bor, for å høre om hvordan dette kan gjennomføres i tiden fremover. I denne lenken finner man kontaktinformasjon til alle våre lokalavdelinger.

Mulighet til å hjelpe oss?

Mange av våre frivillige har jobb i tillegg til sitt verv, deriblant helsesektoren som nå trenger at mange kan jobbe i perioden fremover. Har du mulighet til å bli frivillig for våre lokalavdelinger? Ta kontakt med den som er nærmest til der du bori denne lenkenog hør om hvordan du kan hjelpe.
Selv om Norge befinner seg i en unntakstilstand, vil Dyrebeskyttelsen Norge og våre frivillige gjøre det vi kan for å sikre at dyr i nød blir ivaretatt. Frivillig hjelp kan være alt fra å hjelpe til med teknisk hjelp (nettsider, sosiale medier), innfanging og stell av dyr, til å kjøre utstyr og dyr til og fra klinikker og ut til våre hjelpesentre og fosterhjem. Har du mulighet til å være fosterhjem, vil du kunne avlaste dyr som ellers måtte ha vært på hjelpesenter, samtidig som at du åpner for at enda flere dyr får hjelp. Som fosterhjem får du dekket utgifter til fôr, utstyr og veterinærbehandling av dyret. Ta kontakt meddin nærmeste lokalavdeling for å høre mer.

Ønsker du å gi et bidrag til vårt arbeid slik at vi kan hjelpe flest mulig dyr? Vipps valgfritt beløp til 12260 eller bli medlem. Du kan også knytte din grasrotandeltil en av våre lokalavdelinger. Da går 7 prosent av din spilleinnsats til den lokalavdelingen du ønsker, uten at dette går utover spillergevinsten din.

Dyrebeskyttelsen Norge jobber for å bidra som normalt

Dyrebeskyttelsen Norges sekretariat tar hvert år imot tusenvis av henvendelser ifra publikum vedrørende dyr og dyrevelferd. Sekretariatet jobber med alt fra mediehåndtering og medlemshåndtering, til veterinærfaglige spørsmål. Alle de kontoransatte jobber i perioden fremover hjemmefra, men vi prøver å jobbe mest mulig som normalt.
Vi har normale kontortider: mandag – fredag fra kl. 9-15 og kan nås på telefon 23 13 92 50 eller post@dyrebeskyttelsen.no. Grunnet den pågående situasjonen kan det ta litt lengre tid å få svar på henvendelser på e-post, og vi ber om forståelse for dette. Dette gjelder også ved henvendelser til vår lokalavdelinger.

Dyr som trenger hjelp?

  • Kontakt din nærmestelokalavdeling dersom du kommer over et tilsynelatende hjemløst dyr, og du ikke klarer å oppdrive eier
  • Gjelder det et dyr som ikke blir behandlet bra? KontaktMattilsyneteller politiet (telefon 02800)
  • Gjelder det skadet vilt? Kontakt viltnemnda gjennom politiet (telefon 02800)

 

Send oss gjerne en e-postom du har noen spørsmål som ikke finnes på denne siden.
Situasjonen vi befinner oss i oppdateres hver dag, og vi anbefaler alle om å gå inn påFolkehelseinstituttetog Veterinærinstituttetsine nettsider for den nyeste informasjonen om Covid-19.

På denne siden finner du flere tips om hvordan du kan hjelpe dyr.

 

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å sende en spesiell takk til alle som bidrar til å trygge dyrene i denne vanskelige tiden!